
Mathistorisk Uppslagsbok
(Stora Matlexikonet, Omdöme 3 av 5 för mathistoriskt intresserade)
Mathistorisk Uppslagsbok
- Kategori: Uppslagsverk.
- Författare: Jan-Öjvind Swahn, docent i etnologi vid Lunds Universitet och i folkloristik vid Åbo Akademi. Han är Sveriges främsta auktoritet på mat- och kulturhistoria. Medlem i Gastronomiska akademien.
- Förlag: Ordalaget Bokförlag 1999 & 2009.
- Pris 2014: Mat Historiskt Uppslagsverk slutsåld. I antikvariat 150-200 kr. Stora Matlexikonet inbunden i kartong, cirka 200 kr inklusive moms.
- Innehåll (över 300 sidor i bokformat): Allt från ABBA till örtkryddor.
- Sammanfattning: Stora Matlexikonet är en fullmatad resa i matens och dryckernas värld. Uppslagsorden spänner över ett brett fält och tar bl a upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, drycker, kryddor. Här finns också översiktsartiklar om olika länders kök.
- Recension av Kunskapskokboken: Initierad och välskriven med kul kuriosa. Dessvärre saknas mycket vilket är förklarligt av ämnets kollosala omfång.
- Betyg: 3 av 5 för mathistoriskt intresserade.
Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02
-
Kokböcker, matlagning:
- Vårt Hems Stora Kokbok
- Vår kokbok, COOP
- Rutiga kokboken, ICA
- Bonniers kokbok
- Matlagning, en handbok
- Matmolekyler
- Mathistorisk Uppslagsbok
- Prinsessornas kokbok
- Det goda franska köket
- Escoffiers Stora Kokbok
- Kallskänkans kokbok
- Larousse Gastronomique
- Branschböckerna Bageri & Konditori
- Chokladmakarens handbok
- Sju sorters kakor
- -----------------------
- Svensk Husmanskost, Wretman
- Mat och minnen, Wretman
- Från Emmertal till Stockholms Slott
- Svenska Smaker, Lingström
- Det naturliga köket, Dahlgren