Fruktkärnmjöl ¤

Fruktkärnmjöl ¤

(fruktkärnmjöl, carobpulver = stabiliseringsmedel från johannesbrödkärnor)

Engelsk översättning

lucust bean gum, carob gum = stabilizer from carob seeds

Fransk översättning

gomme de caroube = stabilisateur de graines caroube

Italiensk översättning

gomma di carruba = stabilizzante da semi di carrube

Tysk översättning

Johannisbrotgummi = Stabilisator aus Johannisbrotkernen

Spansk översättning

goma garrofín, goma de algarrobo = estabilizador de semillas de algarrobo

Fruktkärnmjöl är mald frövita av johannesbrödskärnor (läs mer > Johannes­bröd). Det är ett vitt eller gulvitt pulver, som används som förtjocknings- och stabiliserins­medel i livsmedelsindustrin bland annat till lågfettprodukter. Till 1 kilo mjöl åtgår cirka 3 kilo frön motsvarande 30 kilo frukt. Fröna syrabehandlas för att avlägsna kärnornas skal, vilket också bleker pulvret. Det är ett vegetariskt bindemedel som klassas som en livsmedelstillsats (E410) på grund av den kemiska behandlingen. Alternativt framställs pulvret genom extraktion. Pulvret är lösligt i vatten.

Hälsa: Johannesbröd är en ärtväxt. Risk för överkänslighetsreaktioner hos personer som reagerar på ärter, bönor och jordnötter.


SÅ ANVÄNDS FRUKTKÄRNMJÖL


Fruktkärnmjöl används i hushållet främst till desserter, som ett alternativ till choklad (se recept via länk nedan). Livsmedelsindustrin använder johannisbröd som stabiliseringsmedeltill exempel i glass och lättcrèmefraiche. Förekommer även vid papperstillverkning, i kosmetika, skoputsmedel, smaksättning av cigarretter och annat. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-12

Läs mer

Johannesbröd ¤ E410 Fruktkärnmjöl ¤

Externa länkar

Film: carob chocolate Film: Carob spread Film: Carob brownies Film: Carob ice cream

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem