Kombu dashi
(dashi = japansk buljong 1. kombu dashi 2. shiitake dashi)
dashi = japanese broth 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
dashi = bouillon japonais 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
dashi = brodo giapponese 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
Dashi = japanische Brühe 1. Kombu Dashi 2. Shiitake Dashi
dashi = caldo japonés 1. kombu dashi 2. shiitake dashi
Dashi är traditionell japansk buljong och en viktig del i japansk kokkonst. Den vanligaste varianten är kombu dashi. Dashi är grunden för flera japanska soppor som misosoppa, nudelsoppa med flera.
Kombu dashi är buljong på havstången kombu (läs mer > Kombu) och katsuobushi som är torra flingor av rökt tonfisk (läs mer > Bonitoflingor). Den har sitt ursprung från gamla tiders buddhister i Japan, som var förbjudna att äta kött. Det vegetariska köket Shojin Ryõri kunde endast använda kombu dashi och ett par andra grönsaksbaserade buljonger i matlagningen. Kombu dashi har högt innehåll av umami, vilket ger god smakförstärkning (läs mer > Umami).
SÅ TILLAGAS KOMBU DASHI
Blötlagd kombu och katsuobushi värms upp i vatten till nära kokpunkten, varefter spaded filtreras. Eftersom katsuobushi är svår att få tag på i Sverige presenteras nedan en variant kallad Shiitake dashi.
Ingredienser:
- 3 bitar kombu cirka 10 cm långa.
 - 1 liter kallt vatten.
 - Shiitake (svamp)
 
Tillagning, koktid 40 minuter:
- Skåra kombun på längden på 3 ställen.
 - Lägg kombun i en kastrull och häll på vattnet.
 - Tillsätt grovhackad shiitake.
 - Låt koka upp och låt sedan sjuda i ca 15 minuter.
 - Tillsätt lika mycket vatten som kokat bort.
 - Koka vattnet i ytterligare 15 minuter.
 - Tillsätt åter lika mycket vatten som kokat bort.
 - Koka i ytterligare 10 minuter.
 - Sila buljongen.
 
SÅ ANVÄNDS KOMBU DASHI 
Fonden är ett vegetariskt alternativ som smakar fräscht av hav och ingår i många japanska soppor, till exempel misosoppa. Passar väl tillsammans med fisk- och skaldjur.
Alternativ: Koncentrerad grönsaksfond plus vatten.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11
Läs mer
Kombu } Grönsaksfond koncentrerad Umami - den femte grundsmaken