
Förvara frukt och grönt i kylskåp?
Frukt och grönt bör i möjligaste mån förvaras i olika temperaturer beroende på varuslag för ökad hållbarhet. Många frukter som äpplen, päron och citrusfrukter, liksom rotsaker klarar sig dock ganska bra ett tag i rumstemperatur, i synnerhet om de är omogna. En sval källare brukar också vara bra förvaringsutrymme till exempel för större mängder äpplen.
Kylskåpet: Har man tillgång till sval är det utmärkt. I de flesta kylskåp finns ett separat fack vilket lämpar sig väl för frukt och grönt. Grönsaker i plastpåse till exempel morötter, mår bättre att ligga fritt i lådan. Annars brukar det bildas kondens (vatten) i påsen som ökar förruttnelsen. Torka av blöta varor. Tätt inplastade varor som gurka mår bäst i sin förpackning för att inte torka ut. Oftast är utrymmet i kylen en bristvara, så då får man kompromissa. Lägg framför allt inte in varor som inte behöver kyla eller som mår dåligt av kyla till exempel bananer (vanligt misstag).
Frukt | Kyl | Sval | Rum |
Temperatur > | 1-8°C | 12-15°C | 17-22°C |
Apelsin | X |
|
|
Aprikos | X |
|
|
Banan | Nej | X | X |
Bär | X |
|
|
Citroner | Nej | X | X |
Kiwi | X |
|
|
Mango | Nej | X | X |
Nektarin | X |
|
|
Persika | X |
|
|
Plommon | X |
|
|
Päron | X |
|
|
Vindruvor | X |
|
|
Äpplen | X |
| |
Källa: SLV | |||
Grönsaker | Kyl | Sval | Rum |
Temperatur > | 1-8°C | 12-15°C | 17-22°C |
Aubergine | Nej | X | X |
Avokado | Nej | X | X |
Basilika | Nej | X | X |
Blomkål | X |
|
|
Broccoli | X |
|
|
Brysselkål | X |
|
|
Champinjon | X |
|
|
Groddar | X |
|
|
Gurka | Nej | X | X |
Kål | X |
|
|
Lök, gul och röd | X |
|
|
Morötter | X |
|
|
Palsternacka | X |
|
|
Paprika | Nej | X | X |
Potatis | Nej | X | X |
Purjolök | X |
|
|
Rödbetor | X |
|
|
Sallad | X |
|
|
Spenat | X |
|
|
Salladslök | X |
|
|
Tomat | Nej | X | X |
Vitlök | X |
|
|
Zucchini, squash | Nej | X | X |
Örter, färska | X |
| |
Källa: SLV |
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05
Läs mer
Kyl, sval, frys