Odla anis
Anis odlas som frökrydda för sin lakritslikande smak, men även de lakritsdoftande färska bladen kan användas. Anis behöver en lång och varm sommar om frön skall bildas utomhus i Sverige. Kan odlas inomhus.
VÄXT, PLATS & JORD
- Sortval: Pimpinella anisum.
- Växttyp: Ettårig frökrydda, 6 dm hög.
- Klimatzonon: Södra Sverige.
- Läge: Solig, varm och vindskyddad plats, gärna intill husvägg. Trivs bäst i 20°C, men inte över 30°C.
- Jordmån: Örten trivs i lätt, torr, väldränerad och kalkhaltig jord, som inte skall vara näringsfattig.
SÅDD & PLANTERING
- Förkultivering: Kan förkultiveras, vilket ökar chans till skörd. Dock känslig för omplantering.
- Utplantering: När risken för nattfrost är över (+5°C).
- Odla i växthus: Lämpligt i norra Sverige.
- Odla i kruka: Utmärkt inne eller intill varm husvägg.
- Direktsådd på friland: Maj-början av juni. Tips: Blötlägg fröna 1 dygn före sådd, de gror trögt.
- Utvecklingstid totalt: Cirka 4 månader, varav groningstid 2-3 veckor. Skörd augusti-början oktober.
- Temperatur vid utesådd: Från +5 till +15°C.
- Sådjup: Grunt, 1 cm djup såfåra. Så glest. Vattna i såfåran.
- Plantavstånd: 2 dm.
UNDERHÅLL
- Gallring: Gallra till 2 dm plantavstånd. Gallra ogräs.
- Bevattning: Efter rotning behövs plantan sällan vattnas, med undantag för när det är riktigt varmt.
- Gödsling: Sparsamt. Marktäck gärna med lite gräs.
- Luckra: Luckra någon gång.
- Växtskydd: Sällan angripen, brukar klara sig väl.
SKÖRD & FÖRVARING
När fröna börjar mörkna och plantan börjar gulna skär man av stjälkarna och hänger dom upp och ner inuti en papperskasse inomhus. Fröna faller sedan ner efterhand.
Förvaring: Torkade frön förvaras i tillsluten förpackning (burk), i rumstemperatur och mörkt.
Användning: Se avsnitt Anis.
Läs mer
Anis Matjord, näring, gödsling Odla kryddor