Odla anis
Anis odlas som frökrydda för sin lakritslikande smak, men även de lakritsdoftande färska bladen kan användas. Anis behöver en lång och varm sommar om frön skall bildas utomhus i Sverige. Kan odlas inomhus.
VÄXT, PLATS & JORD
- Sortval: Pimpinella anisum.
 - Växttyp: Ettårig frökrydda, 6 dm hög.
 - Klimatzonon: Södra Sverige.
 - Läge: Solig, varm och vindskyddad plats, gärna intill husvägg. Trivs bäst i 20°C, men inte över 30°C.
 - Jordmån: Örten trivs i lätt, torr, väldränerad och kalkhaltig jord, som inte skall vara näringsfattig.
 
SÅDD & PLANTERING
- Förkultivering: Kan förkultiveras, vilket ökar chans till skörd. Dock känslig för omplantering.
 - Utplantering: När risken för nattfrost är över (+5°C).
 - Odla i växthus: Lämpligt i norra Sverige.
 - Odla i kruka: Utmärkt inne eller intill varm husvägg.
 - Direktsådd på friland: Maj-början av juni. Tips: Blötlägg fröna 1 dygn före sådd, de gror trögt.
 - Utvecklingstid totalt: Cirka 4 månader, varav groningstid 2-3 veckor. Skörd augusti-början oktober.
 - Temperatur vid utesådd: Från +5 till +15°C.
 - Sådjup: Grunt, 1 cm djup såfåra. Så glest. Vattna i såfåran.
 - Plantavstånd: 2 dm.
 
UNDERHÅLL
- Gallring: Gallra till 2 dm plantavstånd. Gallra ogräs.
 - Bevattning: Efter rotning behövs plantan sällan vattnas, med undantag för när det är riktigt varmt.
 - Gödsling: Sparsamt. Marktäck gärna med lite gräs.
 - Luckra: Luckra någon gång.
 - Växtskydd: Sällan angripen, brukar klara sig väl.
 
SKÖRD & FÖRVARING
När fröna börjar mörkna och plantan börjar gulna skär man av stjälkarna och hänger dom upp och ner inuti en papperskasse inomhus. Fröna faller sedan ner efterhand.
Förvaring: Torkade frön förvaras i tillsluten förpackning (burk), i rumstemperatur och mörkt.
Användning: Se avsnitt Anis.
Läs mer
Anis Matjord, näring, gödsling Odla kryddor