Tjeckisk pilsner

Tjeckisk pilsner

(Böhmisk pilsner)

Tjeckisk pilsner kallas ibland för böhmisk pilsner efter regionen där ölet tillverkas. Pilsner bryggdes första gången 1842 i staden Pilsen (Plzen), som då låg i Tyskland men numera i nordvästra Tjeckien. Medborgarna i staden bestämde sig 1839 för att starta Bürgers Brauerei (Borgarnas Bryggeri) för att brygga öl enligt bayersk modell.

Fyllighet/kropp: Medelfylligt.
Färg: Ljust halmgul. Kraftigt, tjock skum.
Alkoholvolym: 4-5%.
Beska: Tydlig till utpräglad.
Smakrikedom: Ringa. Viss maltsötma.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 5-7ºC.
Ölexempel: Urquell.

Passar till: det mesta, gärna till lite karaktärsfullare mat. Fungerar väl som aptitretare och sällskapsöl.

Karaktär: Tjeckisk pilsner är ett medelfylligt öl, något fylligare än den tyska varianten. De är ofta ganska beska med obetydig sötma. Viss maltsötma kan förekomma.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem