
Atlantisk torsk
(djuphavstorsk, ishavstorsk, stortorsk, Skrei®)
Latin: Gadus morhua

atlantic cod, haberdine

cabillaud, morue de l'Atlantique

merluzzo bianco

Kabeljau, Atlantisch Dorsch

bacalao, bacallà
Atlantisk torsk, vanligen bara benämnd torsk, tillhör familj torskfiskar. Det är en långsträckt fisk med tre rygg- och två analfenor, samt skäggtöm på hakspetsen. Färgen är prickigt brun-grön på silvfärgad botten. Det finns en mängd varianter med olika färgtoner, ibland till och med orangeröd. Fisken kan bli över metern lång. Rekordet är 1,8 meter och 51 kilo. Den torsk som serveras på svenska matbord är som regel atlantisk. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Läs mer > Torsk.
Förekomst: Torsk lever vanligen på cirka 150 m djup, men förekommer på lågt vatten och kan gå ned till 600 meters djup. Under lektider går den i stora stim. Torsk förekommer utefter Nordamerikas kust, i Ishavet och ner till Biscaya i norra Frankrike. Även i Östersjön och svarar vissa år för hälften av all svensk torskfångst.
Skrej är ett registrerat varumärke för Altantisk torsk fiskad utmed Norges norra kust. Det är ett kvalitetsmärke, en torsk med fastare, vitare och smakrikare kött. Fisket är miljömässigt hållbart med "grönt ljus" från WWF och miljöcertifierat av MSC, samt KRAV-märkt. Fisken skall fågas, hanteras och packas enligt bestämda krav. Den skall vara packad inom 12 timmar och förvaras på is mellan 0-4°C. Det är en säsongsvara som säljs i januari-april.
SÅ ANVÄNDS ATLANTISK TORSK
Atlantisk torsk har vitt, fast välsmakande kött. Torskkinder och tungor betraktas som en delikatess. Tillreds mestadels kokt. Lämpar sig inte så bra för grillning, då den lätt faller sönder.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Externa länkar
Frågor och svar om Skrei Här kan man köpa Skrei