
E322 Lecitin ?
(lecitin)

lecithin

lécithine

lecitina

Lecithin

lecitina
E322 Lecitin är ett ämne som erhålls som biprodukt vid raffinering av sojaolja. Produkten används främst som emulgeringsmedel (bindemedel) i livsmedel till exempel i margarin och choklad (se > Om choklad). Lecitin kan vara flytande eller plastiskt. Läs mer > Om bönor.
Lecitiner (av grekiska lekithos = äggula) är en ämnesgrupp tillhörande fosfolipiderna, som i sin tur är en undergrupp bland lipiderna. Lecitiner finns i alla djur- och växtceller och är viktiga komponenter i bland annat cellmembraner och nervvävnad. Lecitinet i äggula fungerar som emulgeringsmedel när man till exempel blandar till majonnäs. Lecitinet i kakao fungerar som bindemedel i choklad.
Hälsa: Risk för överkänslighetsreaktioner hos individer som är allergisk mot soja, ärter och jordnötter. Symptom: Kan ge illamående och yrsel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-04
Läs mer
Om choklad Om bönor-
Tillsatta antioxidanter:
- ? = omstridd tillsats
- E300 Askorbinsyra
- E301 Natriumaskorbat
- E302 Kalciumaskorbat
- E304 Askorbylparmitrat, askorbylstearat
- E306 Tokoferolkoncentrat
- E307 Alfa-tokofenol
- E 308 Gamma-tokoferol
- E309 Delta-tokoferol
- E310 Propylgallat ?
- E311 Oktylgallat ?
- E312 Dodecylgallat ?
- E315 Isoaskorbinsyra
- E316 Natriumisoaskorbinsyra
- E319 Tertiär butylhydrokinon (TBHQ)
- E320 Butylhydroxitolluen (BHT) ?
- E321 Butylhydroxitoluen (BHT)
- E322 Lecitin ?
- E325 Natriumlaktat
- E326 Kaliumlaktat
- E327 Kalciumlaktat
- E330 Citronsyra
- E331 Natriumcitrater
- E332 Kaliumcitrater
- E333 Kalciumcitrater
- E334 L-Vinsyra
- E335 Natriumtartrater
- E336 Kaliumtartrater
- E337 Natriumkaliumtartrater
- E338 Fosforsyra
- E339 Natriumfosfater
- E340 Kaliumfosfater
- E341 Kalciumfosfater
- E343 Magnesiumfosfater
- E350 Natriummalater
- E351 Kaliummalat
- E352 Kalciummalater
- E353 Metavinsyra
- E354 Kalcium-L-tartrat
- E355 Adipinsyra
- E356 Natriumadipat
- E357 Kaliumadipat
- E363 Bärnstenssyra
- E380 Triammoniumcitrat
- E385 Kalciumdinatrium-EDTA
- E392 Extrakt av rosmarin
- E586 4-hexylresorcinol