Kalium

Kalium

(hyperkalemi)

Latin: Kalium

Engelsk översättning

potassium

Fransk översättning

potassium

Italiensk översättning

potassio

Tysk översättning

Kalium

Spansk översättning

potasio

Kalium (K) är ett metalliskt grundämne (se dito), som är det sjunde vanligaste grundämnet i jordskorpan och haven. Den största mängden finns som joner i fältspat- och glimmermineral. Världsproduktionen av kaliumföreningar är stor och uppgår till tiotals miljoner ton. Kalium förekommer i de flesta livsmedel.  I näringsdeklarationer anges kalium som milligram per 100 gram (mg/100g).

Användning: Kalium avger elektroner vid belysning vilket gör kalium användbart i fotoceller. Kaliumoxid är en effektivt luftrenande substans som används till exempel i ubåtar. Kaliumhydroxid används för tillverkning av såpa och i alkaliska batterier, kaliumklorat för blekning av pappersmassa och kaliumkarbonat (pottaska) användes förr som jäsmedel (läs mer > Bakpulver o.d.)

Miljö: Kalium är ett livsnödvändigt hos alla organismer och förekommer i jonform främst inne i cellerna.

Tillsatser i mat: Kalium förekommer i ett trettital tillsatser i mat i form av konserveringstillsats, antioxidanter, konsistensgivare, sötningsmedel, surhets­­regulatorer, klumpförebyggande medel och smakförstärkare.  Läs mer > se E-nummer via länkar nedan.

Förekomst i mat (milligram/100 gram):

  • Mycket högt 1.500-13.000 > mineralsalt, torr kelp, torkade tomater.
  • Högt 700-1500 > mesost/-smör, torr frukt/bönor/nötter, chips, dill.
  • Medel 300-700 > avokado, hårt bröd, fisk, fänkål, bräss, potatis, gås.
  • Lågt 100-300 > kött, mejeri, bröd, ärter, frukt, (bär).
  • Obetydligt 0-100 > hårdost, lingon, blåbär.

Kroppen tillgodogör sig kalium främst från potatis, kött, fisk, mjölkprodukter, men också från rotsaker, baljväxter, frukt (särskilt bananer) och nötter. Mineralsalt är en väsentlig bidragsgivare för den som använder sådan (läs mer > Mineralsalt). Cirka 90 % av födans kalium tas upp. Begränsa användningen av mineralsalt (se Hälsa nedan).

Förekomst i kroppen: Kalium är för människan ett livsviktigt (essentiellt) ämne (läs mer > Mineraler, spårämnen). Kalium behövs för kroppens nerv- och muskel­funktion, reglera blodtrycket och för reglering av syra-basbalansen i kroppen.

Behov milligram/dag
: Enligt näringsrekommendationerna (NNH) behöver barn 6-12 månader 1,1 gram, 1-2 år 1.4, 2-6 år 1.8, 6-10 år 2.0, flickor 10-14 år 2.9, pojkar 10-14 3.3, flickor 14- år och kvinnor 3.1, pojkar 14- och män 3.5, gravida och ammande 3.1.

Hälsa: Såväl kaliumbrist som kaliumöverskott kan ge allvarliga skador. Brist på kalium är mycket ovanligt men kan uppstå till exempel vid långvariga diarréer eller användande av vätskedrivande läkemedel. Kaliumbrist leder till trötthet, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen. Kaliumbrist kan även leda till depression och förvirring. Ett långvarigt högt kaliumintag kan påverka hjärtfunktionen hos individer med nedsatt njurfunktion. För mycket kalium kan man till exempel få i sig från mineralsalt och kosttillskott vilket kan leda till hyperkalemi, ett livsfarligt tillstånd som orsakar rubbningar i hjärtrytmen vilket i sin tur kan utgöra en risk för hjärtstillestånd.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Mineraler, spårämnen E202 Kaliumsorbat E212 Kaliumbensoat E224 Kaliumdisulfit E226 Kaliumsulfit ? E228 Kaliumvätesulfit E249 Kaliumnitrit ? E252 Kaliumnitrat ? E261 Kaliumacetat E283 Kaliumpropiat E326 Kaliumlaktat E332 Kaliumcitrater E336 Kaliumtartrater E337 Natriumkaliumtartrater E340 Kaliumfosfater E351 Kaliummalat E357 Kaliumadipat E402 Kaliumalginat E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater E451 Natrium-, kaliumtrifosfater E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater... E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror E950 Acesulfamkalium E501 Kaliumkarbonater E508 Kaliumklorid E515 Kaliumsulfater E522 Kaliumaluminiumsulfat ? E525 Kaliumhydroxid E577 Kaliumglykonat E536 Kaliumferrocyanid E555 Kaliumaluminiumsilikat E622 Monokaliumglutamat E632 Dikaliuminosinat ? Mineralsalt Grundämnen Bakpulver, kemiska jäsmedel

Externa länkar

Livsmedelsverket

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem