Soppterrin

Soppterrin

(voluthantag)

Engelsk översättning

tureen

Fransk översättning

soupière

Italiensk översättning

zuppiera

Tysk översättning

Suppenterrine

Spansk översättning

sopera

Soppterrin (fr. soupière) är en finare, större serveringsskål för soppa med lock och två hänklar (= handtag, eller voluthantag = snäck- eller spiral­liknande handtag) och med urgröpning i kanten avsedd för soppslev. Ibland stående på fot och med underfat. Härkomst från Frankrike på 1700-talet. Materialet är som regel porslin.

Terrin (fr. terrine = "lerkärl"): Begreppet soppterrin ("terrin de soupe") används inte Frankrike. En terrin är där en ugnsfast form för tillagning av patéer och annat. Läs mer > Terrin.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07

Läs mer

Terrine

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem