Mall fisk & skaldjur
Intern mall för KockSkolan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-
© Kockskolans provkök 2023-
SLÄKTE
Rödingar är biologiskt ett släkte inom 
omfattande 
Förekomst: 
Undergrupp arter ny sida?
- art 1
 
Röding
art, beskrivning, kuriosa
Förekomst:
- Kött: Fast, halvfast, lös. Filéandel: Cirka 33%. Större fisk högre andel.
 - Fetthalt: Mager fisk fetthalt (0-5%), halvfet fisk (5-20%) fet fisk (20-40%). Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
 - Smak: Neutral mild smakrik Odlad kan ha lätt pelletssmak.
 - Alternativ vara:
 - Försäljning:
 - Jämförpris: Lågt till högt. Läs mer > Om prisjämförelser.
 - Förvaring: Förvaras urtagen och kallt. Hållbar cirka 1 vecka. Kan frysas.
 
Andra förekommande namn:
Fiske: 
Odling: 
Miljö:
- Bra val:
 - Var försiktig:
 - Låt bli:
 
www.fiskguiden.wwf.se
Hälsa/näring: 
VIKT OCH PORTIONSVIKT 
x
| Röding | Råvikt  | Rens  | Råkött  | Tillagning  | Lagat kött  | av råvikt  | Portioner  | 
Fjällröding urtagen  | 750 g  | -33%  | 500 g  | -10%  | 450 g  | 60%  | 3  | 
Storröding urtagen  | 1500 g  | -33%  | 1000 g  | -10%  | 900 g  | 60%  | 6  | 
Portionsberäkning: råvara, rens.
SÅ TILLAGAS ...
Andras recept: 
Ansa:
Tillagning: tillagningstid
- Koka: Hel, bit, skivor, bitar i soppa gryta Inkokt
 - Steka: panna wok bräcka panerad
 - Halstra/grilla/fritera:
 - Ugnslaga: 
 
SÅ ANVÄNDS...
Lax är vår mest använda matfisk. 
Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Klassiska rätter:
- x
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-