
Pélardon
(Pélardon = fransk mjuk getost, AOC-klassad, Fransk AOC-ost)

Pélardon = French goat cheese, AOC-classified

Pélardon, peraldou, paraldon, pélardou, péraudou = fromage de chèvre, classé AOC

Pélardon = formaggio di capra francese, classificato AOC

Pélardon = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Pélardon = queso de cabra francés, clasificado AOC
Pélardon är en ost med urgamla anor från Cevennesbergen i Languedoc-regionen i sydöstra Frankrike. Känd på 1700-talet som en liten rund ost benämnd "peraldou". Osten har förr även haft andra namn som paraldon och péraudou.
- Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
- Ursprung: Languedoc, Frankrike. AOC-klassad ost år 2000.
- Tillverkning: 218 ton år 2013, 3,6 miljoner ostar.
- Form: Rundplatt, 6-7 cm bred, cirka 2,5 cm hög och vikt 60 gram.
- Användning: Som smörgåspålägg och dessertost.
- Passande dryck: Lokalt vitt eller rött vin från Savoyen.
- Ytskikt: Naturlig tunn, vit, blekgul eller blå mögelskorpa beroende på ålder.
Snittyta: Vit-elfenbensvit. Homogen, mjuk och smidig. Kan bli spröd vid långvarig mognad. - Konsistens: Halvfast till hård vid längre lagring.
- Smak: "Mellan". Ökad getsmak vid längre lagring.
- Lagring: Färsk: Minst 11 dagar för ytmogning. Halvtorr: 2-3 veckor. Torr: 1-2 månader.
- Fetthalt: Halvfet ost, fetthalt cirka 28%.
- Förvaring: 6 till 10°C. Ta ut osten minst en timme i rumstemperatur före konsumtion.
- Kommentar: Jämför med getosten Picodon som också kommer från samma trakt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Om ost, osttyper Om getost, fårost Franska mjuka getostar, fårostar Franska AOC-ostar PicodonExterna länkar
Hemsida Pelardon Film: Visite d´une chèvrerie en Cévennes