
Chevrotin
(Chevrotin = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Chevrotin = French goat cheese, AOC-classified

Chevrotin, Chevrotin d´Alpage, Chevrotin des Aravis, Chevrotin de Macôt, Chevrotin du Mont Cenis, Chevrotin de Peisey-Nancroix = fromage de chèvre, classé AOC

Chevrotin = formaggio di capra francese, classificato AOC

Chevrotin = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Chevrotin = queso de cabra francés, clasificado AOC
Chevrotin är en mjuk getost från Savoyen i de franska alperna med anor från 1600-talet. Det är fortfarande en hantverksmässigt beredd ost på 22 bergsgårdar, vilket ger små lokala avvikelser. Förekommer med flera tilläggsnamn.
- Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
- Ursprung: Haute-Savois, i nördöstra Frankrike. AOC-klassad ost 2002.
- Tillverkning: Årsproduktion cirka 70 ton.
- Form: Platt-cylindrisk 9-12 cm bred, cirka 4 cm hög. Vikt 250-350 gram.
- Användning: Som smörgåspålägg och dessertost.
- Passande dryck: Ett lokalt vitt vin.
- Ytskikt: Saltvattensbehandlad naturlig skorpa. Vit-gul-orangetonad yta.
- Snittyta: Gräddgul, grynpipig med små hål.
- Konsistens: Halvfast, pastaliknande.
- Smak: Fyllig, aromatiskt syrlig. Anses som bäst mellan april och november när de är frigående.
- Lagring: 3-6 veckor.
- Fetthalt: Halvfet ost, 28% fetthalt.
- Förvaring: Svalt, bäst i 10°C. Rumstemperera osten minst i en timme före konsumtion.
- Kommentar: Chevrotins ostmassa pressas vilket ger en ganska fast ost. Den har vissa likheter med Reblochon, en halvhård hårdost som tillverkas i grannskapet. Se dito.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Om getost, fårost Franska mjuka getostar, fårostar Franska AOC-ostar Om ost, osttyper Reblochon (AOC-ost)Externa länkar
Hemsida Chevrotin Film: Itinéraires des Fromages, Chevrotin