
Banon
(Banon = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Banon = French goat cheese, AOC-classified

Banon, Banon ā la feuille = fromage de chčvre, classé AOC

Banon = formaggio di capra francese, classificato AOC

Banon = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Banon = queso de cabra francés, clasificado AOC
Banon (ā feuille = i ark) är en getost med gamla anor, som kommer från norra Provence. Enligt legenden skall den romerska kejsaren Antonin le Pieux (86-161) ha ätit så mycket av osten att han dog. År 1270 visas osten för första gången på marknader. Osten förpackas i bruna kastanjeblad vilket skyddar osten och bidrar till smaken.
- Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
- Ursprung: Provence i södra Frankrike. AOC-klassad ost.
- Tillverkning: Tillverkas med löpekultur i motsats till mjölksyrekultur som är bruklig i norra Frankrike.
- Form: Rundplatt liten ost, 7,5-8,5 cm i diameter och 2-3 cm hög. Vikt cirka 100 g.
- Användning: Som dessertost med en god skiva lantbröd och ett glas vitt vin.
- Passande dryck: Lokala viner som AOC-klassade Coteaux de Pierrevert till exempel.
- Ytskikt: Naturlig skorpa, vit med ljusbruna inslag.
- Snittyta: Vit.
- Konsistens: Krämigt inre.
- Smak: Smakrik.
- Lagring: Cirka 2 veckor före försäljning.
- Fetthalt: Cirka 25%.
- Förvaring: Svalt, bäst i 10°C. Rumstemperera osten minst i en timme före konsumtion.
- Kommentar: Ostarna läggs i lerkrukor för att mogna.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Om ost, osttyper Om getost, fårost Franska mjuka getostar, fårostar Franska AOC-ostarExterna länkar
Hemsida Banon Film: Making Banon cheese in Provence