Chambérat ¤
(Fransk kittost)
Chambérat är en ost från området med samma namn som bönderna förr i tiden tillverkades i smyg för överheten Bourgognerna, vilka krävde för mycket av sina undersåtar. Detta är förklaringen till att osten fortfarande snabbtillverkas. Produktionen hade 1960 i stort sett upphört år 1960, men ett antal initiativrika bönder återupptog produktionen av osten i slutet av 1900-talet.- Osttyp: Kittost av komjölk.
 - Ursprung: Chambérat, ett litet område nära Bourbon l´Archambault i centrala Frankrike.
 - Tillverkning: Löpe tillsätts omedelbart efter mjölkningen, och ostmassan dräneras utan att pressas. Den placeras därefter i källare i 6-8 veckor, varvid den regelbundet vänds och tvättas.
 - Form: Cylindrisk platt ost, 18x5 cm, vikt cirka 1,4 kg. Chamberon Petit 14x3 cm, vikt 600 gram.
 - Användning:
 - Passande dryck: Saint-Pourçain blanc, eller en ung Sauvignon.
 - Ytskikt: Tunn rosa skorpa.
 - Snittyta: Ljusgul massa.
 - Konsistens: Halvfast.
 - Smak: Lätt arom av fuktig halm, subtil nötig smak.
 - Lagring: Cirka 2 månader.
 - Fetthalt: 
 - Förvaring: I kylskåp.
 - Kommentar: Ansökan om AOC-klassning 1997 (ej antagen per 2014). 
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12