
Giftchampinjon
(Karbolchampinjon)
Latin: Agaricus xanthoderma
Ätbarhet: Svagt giftig.
Gift: Okänt, men skapar ingen allvarlig förgiftning.
Symtom: Kan vid förtäring orsaka obehagliga men övergående magsmärtor och kräkningar.
Förväxlingsrisk: Vita champinjoner främst snöbollschampinjon (god) med doft och smak av mandel.
Kännetecken: Obehaglig doft och gulnar vid skrapning.
Hatt & fot: Länge sammanknuten, på äldre utbredd. Ofta ojämn hatt. Vit till gråvit slät hatt, ibland brunaktig mitt. Ibland fjällig och strimmig. 4-14 cm bred. Vit till gulvit fot, 1-2 cm tjock och med uppsvälld fotbas. Vit kraftig ring med valk på undersidan som spricker upp i rektangulara bitar. Hatt och fot får vid skrapning omedelbara kromgula fläckar som snart blir smutsbruna.
Undersida: Skivor först gråvita, med ökad ålder grårosa till brunsvarta. Täta skivor med fria fästen.
Svampkött: Gulnar kraftigt vid skrapning och blir grått/smutsbrunt inom några minuter. Obehaglig lukt, speciellt vid tillagning, av fenol liknande "sjuhusdoft", eller mjuk tvål.
Utbredning: Mycket vanlig i Skåne med omnejd, vanlig i övriga södra och mellersta Sverige. Mycket sällsynt i nedre Norrland och obefintlig i norra. Säsong juli-okt med topp i september.
Växtsätt: På bar jord i gräsmattor, parker, trädgårdar.
Externa länkar
Naturhistoriska Riksmuseet Svampguiden