
Mjölkchoklad
(mjölkchoklad, ljus mjölkchoklad)

milk chocolate

chocolat au lait

cioccolato al latte

Milchschokolade

chocolate con leche
Mjölkchoklad innehåller kakao, socker och mjölkpulver. Ofta smaksatt med vanilj. Enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) skall mjölkchoklad innehålla minst 25% kakaotorrsubstans, minst 14% mjölktorrsubstans, minst 2,5% fettfri kakaotorrsubstans och minst 3,5% mjölkfett. Totalt minst 25% fett (kakaosmör och mjölkfett). Enligt samma lag är "ljus mjölkchoklad" en produkt med lägre kakaosubstans, minst 20% och med minst 2.5% fettfri kakaosubstans, minst 5% mjölkfett, samt totalt minst 25% fett. Marknaden för mjölkchoklad i Sverige domineras av Marabou, såväl ren som smaksatt mjölkchoklad. Med "mjölkchoklad" kan även avses chokladpulver blandat med mjölk (se > Om chokladdryck). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Den första mjölkchokladkakan anses ha producerats av chokladmakaren Daniel Peter i Schweiz år 1875. Det tog honom sju år att bli av med vatten i mjölken som orsakade mögelproblem i chokladen. Han fick hjälp av Henri Nestlé att lösa problemet. 1879 startade de båda personerna företaget Nestlé. Läs mer > Chokladhistoria.
- Smak: Mjölkchoklad kan antingen vara "ren", eller smaksatt med andra ingredienser. Vanligast är hela eller delade nötter i så kallad nötchoklad. Mjölkchoklad smaksätts också med russin, apelsin, mint, puffris, kokos etcetera. En annan form är kexchoklad, det vill säga kex/rån överdraget med mjölkchoklad. Svensk (nordisk) mjölkchoklad har en annan smakkaraktär än den som produceras i andra länder. Svensk mjölkchoklad har mer av kola-, karamellsmak. Svensken äter också förhållandevis mer mjölkchoklad än vad man gör i andra länder, där mörk choklad är vanligare.
- Alternativ: Ljus bakchoklad.
- Försäljning: I butikshyllorna hittar man främst varianter av Marabous sortiment. Enstaka andra.
- Jämförpris: Mycket högt, men i allmänhet inte lika dyrt som mörk choklad. Marabou 100-160 kr/kg (över 200 kr/kg för rulle), utländska och sockerfria oftast dyrare 200-400 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring/hållbarhet: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inlindat i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har mjölkchoklad en hållbarhet av cirka ett halvår.
Näring: Näringsvärdena varierar stort mellan olika varianter mjölkchoklad. Nedan tre välkända varumärken och tre mer udda varianter som jämförelse. Kakaomängden vanligtvis låg (30-35%), men det finns även 45% och 55%. Sockerhalten är generellt hög (50-60%). Fett utgörs i huvudsak kakaosmör.
Kakao | Socker | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydr. | Va mm | Summa | ||
Mjölkchoklad | 30-55% | 0-60% | 500-600 | 4-11% | 30-50% | 30-60% | 4-11% | 100% | |
Marabou | 30% | 58% | 550 | 5% | 32% | 59% | 4% | 100% | |
Lindt Exellence | 45% | 39% | 572 | 9% | 40% | 41% | 10% | 100% | |
Toblerone | 28% | 60% | 529 | 6% | 29% | 61% | 4% | 100% | |
Green Star | 33% | 50% | 551 | 9% | 34% | 53% | 4% | 100% | laktosfri |
HealtyCo | 34% | 8% | 501 | 7% | 37% | 51% | 5% | 100% | sockerfri |
Vegan | - | 43% | 591 | 3% | 41% | 51% | 5% | 100% |
sockerfri |
Källa: Kunskapskokboken 2021-05
SÅ ANVÄNDS MJÖLKCHOKLAD
Mjölkchoklad används mest som godis. Smält används den i matlagning till desserter, i konfektyrer och bakverk, till glasering av tårtor och som efterrättssås. Läs mer > Om choklad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Om choklad Om chokladkakor Om chokladdryck Chokladhistoria Om prisjämförelser