Mjölkchoklad
(mjölkchoklad, ljus mjölkchoklad)
milk chocolate
chocolat au lait
cioccolato al latte
Milchschokolade
chocolate con leche
Mjölkchoklad innehåller kakao, socker och mjölkpulver. Ofta smaksatt med vanilj. Enligt Livsmedelslagen (LIVSFS 2003:13) skall mjölkchoklad innehålla minst 25% kakaotorrsubstans, minst 14% mjölktorrsubstans, minst 2,5% fettfri kakaotorrsubstans och minst 3,5% mjölkfett. Totalt minst 25% fett (kakaosmör och mjölkfett). Enligt samma lag är "ljus mjölkchoklad" en produkt med lägre kakaosubstans, minst 20% och med minst 2.5% fettfri kakaosubstans, minst 5% mjölkfett, samt totalt minst 25% fett. Marknaden för mjölkchoklad i Sverige domineras av Marabou, såväl ren som smaksatt mjölkchoklad. Med "mjölkchoklad" kan även avses chokladpulver blandat med mjölk (se > Om chokladdryck). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Den första mjölkchokladkakan anses ha producerats av chokladmakaren Daniel Peter i Schweiz år 1875. Det tog honom sju år att bli av med vatten i mjölken som orsakade mögelproblem i chokladen. Han fick hjälp av Henri Nestlé att lösa problemet. 1879 startade de båda personerna företaget Nestlé. Läs mer > Chokladhistoria.
- Smak: Mjölkchoklad kan antingen vara "ren", eller smaksatt med andra ingredienser. Vanligast är hela eller delade nötter i så kallad nötchoklad. Mjölkchoklad smaksätts också med russin, apelsin, mint, puffris, kokos etcetera. En annan form är kexchoklad, det vill säga kex/rån överdraget med mjölkchoklad. Svensk (nordisk) mjölkchoklad har en annan smakkaraktär än den som produceras i andra länder. Svensk mjölkchoklad har mer av kola-, karamellsmak. Svensken äter också förhållandevis mer mjölkchoklad än vad man gör i andra länder, där mörk choklad är vanligare.
 - Alternativ: Ljus bakchoklad.
 - Försäljning: I butikshyllorna hittar man främst varianter av Marabous sortiment. Enstaka andra.
 - Jämförpris: Mycket högt, men i allmänhet inte lika dyrt som mörk choklad. Marabou 100-160 kr/kg (över 200 kr/kg för rulle), utländska och sockerfria oftast dyrare 200-400 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser. 
 - Förvaring/hållbarhet: Choklad är känslig för fukt och värme och förvaras bäst torrt i temperatur 15-17°C inlindat i folie. Kylskåp kan försämra smaken vid långvarig förvaring. Utsätt inte choklad för solljus och starka lukter. Rätt förvarad har mjölkchoklad en hållbarhet av cirka ett halvår. 
 
Näring: Näringsvärdena varierar stort mellan olika varianter mjölkchoklad. Nedan tre välkända varumärken och tre mer udda varianter som jämförelse. Kakaomängden vanligtvis låg (30-35%), men det finns även 45% och 55%. Sockerhalten är generellt hög (50-60%). Fett utgörs i huvudsak kakaosmör.
Kakao  | Socker  | Kcal/100g  | Protein  | Fett  | Kolhydr.  | Va mm  | Summa  | ||
Mjölkchoklad  | 30-55%  | 0-60%  | 500-600  | 4-11%  | 30-50%  | 30-60%  | 4-11%  | 100%  | |
Marabou  | 30%  | 58%  | 550  | 5%  | 32%  | 59%  | 4%  | 100%  | |
Lindt Exellence  | 45%  | 39%  | 572  | 9%  | 40%  | 41%  | 10%  | 100%  | |
Toblerone  | 28%  | 60%  | 529  | 6%  | 29%  | 61%  | 4%  | 100%  | |
Green Star  | 33%  | 50%  | 551  | 9%  | 34%  | 53%  | 4%  | 100%  | laktosfri  | 
HealtyCo  | 34%  | 8%  | 501  | 7%  | 37%  | 51%  | 5%  | 100%  | sockerfri  | 
Vegan  | -  | 43%  | 591  | 3%  | 41%  | 51%  | 5%  | 100%  | 
  sockerfri | 
Källa: Kunskapskokboken 2021-05
SÅ ANVÄNDS MJÖLKCHOKLAD
Mjölkchoklad används mest som godis. Smält används den i matlagning till desserter, i konfektyrer och bakverk, till glasering av tårtor och som efterrättssås. Läs mer > Om choklad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Om choklad Om chokladkakor Om chokladdryck Chokladhistoria Om prisjämförelser