
Edamamebönor
(edamame, mukimame = japanska omogna, gröna sojabönor)

edamame, mukimame = Japanese unripe green soybeans

edamame, mukimame = haricots de soja vertes non mûres japonaises

edamame, mukimame = fagioli di soia verde acerba giapponese

Edamame, Mukimame = japanische unreife grüne Sojabohnen

edamame, mukimame = habas di soja verde inmadura japonesa
Edamame är en japansk (östasiatisk) sortvariant av sojaböna (läs mer > Sojabönor). De ligger 2-4 bönor i en lätt luden bönbalja. Bönor brukar inte torkas utan skördas omogen efter blomning liknande flageoletbönor (se dito). Det japanska namnet edamame betyder "stamböna" (mame = böna) för att bönan brukade säljas med stjälk. Begreppet brukar hänvisa till rätt med dessa bönor, medan mukimame är bönor utan balja. Omtalas i skrift första gången 1275 då munken Nicheren tackade en församlingsmedlem för gåvan "edamame". Se film, klicka på "edamame" under bilden.
- Vikt i butik: Färskfrysta bönor 1 dl = 55 gram.
- Smak: Mild pikant, speciell smak, mer av grön ärtkaraktär än bönkaraktär, men ändå annorlunda. God, väl värd att prova. Fast konsistens (lättkokt).
- Alternativ vara: Färska bondbönor, gröna ärter, flageoletbönor.
- Försäljning/säsong: Säljs färskfrysta i sin balja eller utan balja (förvällda).
- Förvaring: I frysen. Nyplockade bör ätas plockdagen, då de tappar smak ganska snabbt.
SÅ ANVÄNDS EDAMAME
Bönorna kan ätas rå men brukar lättkokas i saltat vatten och serveras kall i sallader eller varm som tillbehör till mat. Användbara i soppor och kan wokas. God som snacks. Smaksätts också med vitlök. Kokta bönor i sin balja äts på samma sätt som "släpärter", det vill säga dras mellan tänder (läs mer > Vild ärt, åkerärt).
Ansa: Baljan äts inte. Kokta bönor pressas ur sin balja före konsumtion. Frysta är färdiga att konsumeras uppvärmda.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06
Läs mer
Sojabönor Bondbönor Flageoletbönor