
Flageoletbönor
(flageoletböna)
Latin: Phaseolus vulgaris

flageolet bean

flageolet, chevrier vert

fagiolo flageoletto

Flageoletbohne

frijol flageolet
Flageoletböna är biologiskt en sortvariant av Trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Det är en variant av böna som skapades 1872-talet av en odlare vid namn Gabriel Chevrier i Arpajon söder om Paris i Frankrike. Bönan skördas före full mognad och behåller därvid sin ljusgröna färg. En mellanform mellan färsk och torkad böna. Får den torka färdig blir den vit. Flageolet är också namn på en spaltflöjt, ett musikinstrument i bruk sedan medeltiden.
- Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram. 1 dl kokta = 65 gram. Bönorna sväller vid tillagning men inte som torkade bönor.
- Smak: Det är en liten böna med mycket smak, ansedd som en av de bästa i Frankrike. Mjuk konsistens. Den är bäst färsk eller halvtorkad. Viss likhet med färska sojabönor (edamame).
- Alternativ vara: Edamame, cannellinibönor, limabönor.
- Försäljning/säsong: Säljs konserverad. Färsk endast under säsong och huvudsakligen bara i de länder där den odlas.
- Förvaring: Hållbar ett par veckor, därefter tappar den gradvis sin avsedda karaktär när den torkar.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Flageolet är förhållandevis lättsmält och lämplig för känsliga magar.
SÅ ANVÄNDS FLAGEOLET
Flageolet är en uppskattad böna i Frankrike, bland annat på finrestauranger. Klassiskt är att servera flageolets till lammstek och passar även till andra kötträtter, fisk och skaldjur. Se filmrecept via länk nedan.
Blötläggning: Bör blötläggas i 1 timme eller mer beroende på torkgrad.
Koktid om färsk: 20 minuter. Torkade tar längre tid. Konserverad värms.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Bönsläktet Edamamebönor Cannellinibönor LimabönorExterna länkar
Film: Saint Jacques, crémeux de flageolets Film: Bönsoppa på flageolet Film: Fläskstek med flageolet Fransk film: Om flageolets Film: Crème de flageolets