
Galiamelon
Latin: Cucumis melo var. reticulatus

galia melon

galia melon

galia melone

Galia Melone

galia melón
Galiamelon är en rund sockermelon (läs mer > Meloner), närmare bestämt en så kallad nätmelon (läs mer > Nätmeloner). Melonen är en hybrid (korsning) mellan de två nätmelonerna Ogen och rysk Krimka skapad i Israel på 1970-talet. Den är namngivet efter skaparens dotter Galia, ett namn som på hebreiska betyder "Guds våg". Det finns olika sortvarianter. Se film, klicka på "Melurth" under bilden ovan.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Zvi Karchi, Israel 1973.
- Form och vikt: Rund 10-15 centimeter i diameter. Vikt vanligen runt 1 kilo (0,6-1,5 kg). Resultat på 10 kilo sägs ha uppnåtts i Pakistan.
- Skal och färg: Hårt skal som på mogen frukt är ljusgult med beige fint nätverk.
- Fruktkött: Ganska fast och saftigt, ljusgrönt till krämvitt, ljusnande in mot centrum.
- Mognad: Sommar, tidig höst. Mognad avgörs på färg och lukt. Fullt mogen har den lätt söt, blommig honungsliknande doft (i rumstemperatur).
- Smak: Milt söt till mycket söt beroende på mognad. Tropiska fruktiga nyanser.
- Alternativ vara: Andra nät- eller sockermeloner.
- Säsong/försäljning: Säljs året om till och från i butik. Lågsäsong under vintern med import från andra halvklotet. Odlas främst i USA, Mellanamerika, Brasilien, Spanien och Algeriet.
- Förvaring: 8-12°C. 10-14 dagar. 1 vecka vid 20°C.
VIKT & PORTIONSVIKT GALIA
Galia väger vanligen runt 1 kilo (0,6-1,5 kg). Andelen mjukt fruktkött på halvmogen melon 40-50% och fullt mogen 55-60%, Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Galia normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 1000 g | -5% | -15% | -35% | 450 g | 1 |
Fullt mogen | 1000 g | -5% | -15% | -20% | 600 g | 1,5 |
Portionsvikt: Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt av 800-1100 gram. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS GALIA
Galia används som andra sockermeloner. En utmärkt sallads- och efterrättsmelon. Passar väl att ätas med kokt eller rökt skinka. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10
Läs mer
Meloner Nätmeloner Matbiologi frukt