
Charentaismelon
(charentaismelon)
Latin: Cucumis melo cantalupensis

melon charentais

charentais melon, cavaillon charentes

charentais melone

Charentais Melone

charentais melón
Charentais är en rund liten sockermelon, en variant av cantaloupe som utvecklades i Frankrike på 1920-talet med anor från 1500-talet (läs mer > Cantaloupemeloner). Dagens odlade charantaismeloner är mestadels hybrider av originalet till exempel gul eller vit Cavaillon charentes. Odlas främst i Frankrike och Nordafrika. Idag är det fransosens standardmelon på frukostbordet under säsong. Se film, klicka på "RareSeeds" under bilden.
- Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Charentes, Frankrike på 1920-talet. En förädling av Cantaloupe.
- Form och vikt: Rund, cirka 10 centimeter stor. Vikt 0,5-1,5 kilo.
- Skal/färg: Skalet är hårt, slätt eller lätt nätmönstrat, blekgult eller ljusgrönt varierande med sort. Mycket aromatisk. Liksom cantaloupe har charentais gröna längsgående ränder mer eller mindre markerat. I toppen finns en kort bit av hänget kvar som inte förtvinar när frukten mognar.
- Fruktkött: Ganska fast, orange eller laxrosa med markerad grön rand intill skalet.
- Mognad: Augusti-september i Frankrike. En mogen melon har blommig honungsdoft, starkare än cantaloupe. Det är främst aromen som anger mognad.
- Smak: Mogen charantais är saftig och smakrik med tydlig sötma och lätt syra, sötare än cantaloupe.
- Alternativ vara: Cantaloupe eller andra sockermeloner.
- Säsong/försäljning: Säljs i butik sensommar och på hösten. Främst på sina lokala marknader eftersom de är känsliga för transport.
- Förvaring: 12-14°C. Hållbar 1-2 veckor. 3-5 dagar vid 20°C.
VIKT, PORTIONSVIKT CHARANTAIS
Charantais väger 0,5-1.5 kilo. Andelen mjukt fruktkött av totalvikten brukar vara runt 40% för halvmogen melon och 55-60% när fullt mogen. Resten är kärnhus, skal och hårt fruktkött.
Charantis normtal | Råvikt | Kärnhus | Skal | Hårt kött | Ätbart | Portioner |
Halvmogen | 600 g | -10% | -20% | -30% | 250 g | 0,5 |
Fullt mogen | 650 g | -10% | -20% | -15% | 350 g | 1 |
Portionsvikt: Till frukost passar en halv eller hel melon. Beräkna en portionsvikt på 400-500 gram ätbart fruktkött för en portion melon med skinka, eller en råvikt runt 1 kilo. Halvera mängderna om det är en förrätt. Se recept > Melon med skinka.
SÅ ANVÄNDS CHARANTAIS
En utmärkt melon för en lätt måltid tillsammans med kokt, rökt eller lufttorkad skinka. Passar väl till fruktsallader och till dessert. Läs mer > Meloner.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10
Läs mer
Meloner Cantaloupemeloner Matbiologi fruktExterna länkar
Film: Harvesting Charentais Melon Film: Odling charantais