Dutch chili
(holländsk chili)
dutch chili
Dutch chili är en variant av arten spanskpeppar (Capsicum annum). Den importeras från Holland, därav namnet. På 1500-talet förde spanjorerna och portugiserna chilin till Asien. Från Indonesien sedan till Holland där man odlar plantan i växthus. Plantan ger avlånga och lätt böjda frukter med konform liknande kajennpeppar, men är mildare. Kallas ibland spanskpeppar, vilket är ett artnamn med många varianter. Läs mer > Spanskpeppar.
- Scovillestyrka: Viss hetta 2 500 - 5 000. Läs mer > Chilifruktens hetta och smak.
 - Smak: Fruktig, saftig. Den fullt mogna röda har svag sötma och fylligare styrka.
 - Alternativ vara: Annan chili med låg hetta.
 - Vikt: Cirka 20 gram.
 - Försäljning/säsong: Färsk Dutch är mycket vanlig i svenska butiker året om. Finns i grön, gul, och röd.
 - Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Chili är känslig för stötar, uttorkning och kyla.
 
SÅ ANVÄNDS DUTCH
Passar de flesta "normalsvenskar" med acceptabel hetta. Används i allt från grytor till rostad och mixad i salsor. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Läs mer
Om chilifrukter Spanskpeppar Chilifrukters hetta och smak Chilifrukters färg och form