
Jalapeño
(Jalapeno, ungersk vaxpeppar , TAM-Jalapeno, NuMex Primavera)

jalapeno = a chili fruit

jalapeno = une variété de piment

jalapeno = una varietà di peperoncino

jalapeno = ein Chilipheffersorte

Jalapeño = una variedad de guindillas
Jalapeño är en variant av chiliarten spanskpeppar (se dito). Det är en 5-7 centimeter lång, knubbig och droppformad, grön, gul eller röd chilifrukt. Det är den vanligaste chilepepparn i Mexiko och förekommer i svenska butiker. Den är namngiven efter den mexikanska staden Xalpa (Jalapa). Det finns ett dussintal varianter av jalapeno. Milda sorter är till exempel TAM-Jalapeño och NuMex Primavera. Det finns också inlagd Jalapeño (läs mer > Inlagd chili).
- Vikt: Cirka 30 gram.
- Smak: Saftigt fruktkött med smak från ämnet 2-isobutyl-3-methoxypyrazain som brukar beskrivas som smak av gröna ärter och grön paprika.
- Hetta: Viss till tydligt skarp, 2.500 - 8.000 scoville (läs mer > Chilifrukters hetta och smak).
- Alternativ vara: Inlagd jalapeno, annan halvstark chili eller chilipepparsås.
- Försäljning/säsong: Färsk säljs året om i butik. Grön Jalapeño är bäst på sensommaren, medan röd är bäst under andra årstider.
- Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Jalapeño är känslig för stötar, uttorkning och kyla.
Chipotle är rökt spanskpeppar, ofta av rökt jalapeno. Läs mer > Om chilifrukter.
Ungersk vaxpeppar (eng. hungarian waxpepper) är en spanskpeppar liknande jalapeno med scovillestyrka 1.000 - 15.000. Plockas vanligtvis omogen när den är blekgul 10-15 centimeter lång. Sällsynt förekommande i svenska butiker.
SÅ ANVÄNDS JALAPEÑO
Jalapeno används färsk, hel eller skivad, direkt i maträtter men också i såser, bröd, bakverk och desserter. Inlagd jalapeno används som smaksättare på allehanda sätt i maträtter, sallader, såser med mera.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06
Läs mer
Om chilifrukter SpanskpepparExterna länkar
Film: Growing Jalapeno Peppers