
Savoiardikex

lady fingers, sponge fingers

boudoirs, biscuits à la cuillère

savoriardi

Löffelbiskuits

bizcochos de soletilla
Savoiardikex är långsmala plattrunda kex från Italien. Det är torra, äggbaserade, lätt sötade vetekex, som påminner om spettekaka eftersom de innehåller ägg (se recept > Savoiardikex). När kexen blöts får de samma konsistens som sockerkaka. Savoiardikex kan köpas i välsorterade dagligvarubutiker. Hittar man inte sådana kan man använda andra neutrala kex, helst osötade.
Historia: Kexen var kända vid furstendömet Savoyen på 1400-talet, särskilt uppskattade av barnen. Sägs ha skapats inför ett besök från den Franske kungen, varefter savoiardi blev officiella kex i furstendömet.
SÅ TILLAGAS SAVOIAERDIKEX
Se recept > Savoiardekex.
- Ingredienser: Ägg (3 st), socker (1 dl), mjöl (1,5 dl, vetemjöl/potatismjöl) och florsocker till garnering. Smaksättning med vanilj/vanillin är vanligt.
- Smet: Äggulor och vitor vispas var för sig med socker. Vita och mjöl vänds ner i äggulesmeten. Smeten spritsas ut i fingerlånga strängar på plåt med bakplåtspapper. Florsocker ströas över.
- Grädda tills gyllene i ugn 175°C i cirka 10 minuter (150°C/15min - 230°C/8min). Temperatur och grader varierar i olika recept.
SÅ ANVÄNDS SAVOIARDIKEX
Kexen är goda att äta som snacks, eller som tilltugg till efterrätter som glass. Klassisk ingrediens i desserten tiramisu (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01