
Terrine
(terrin, pastejgryta, pastejform = liten gryta med lock eller maträtt i sådan gryta)

terrine = small pot with a lid or a dish in such a pot

terrine = petit pot avec un couvercle ou un plat dans un tel pot

terrina = piccola pentola con un coperchio o un piatto in una tale pentola

Terrine = kleiner Topf mit Deckel oder eine Gerichte in einem solchen Topf

terrina = olla pequeña con tapa o un plato en tal olla
Terrin (fr. terrine = "lerkärl" från latinets terra = jord) är en rektangulär, rund eller oval mindre gryta med lock. Traditionellt en glaserad lergryta, numera också emaljerade järngrytor. Sådan gryta används huvudsakligen vid tillagning av paté och pastej av kött, inälvor, fisk, skaldjur och grönsaker, som ugnsbakas i vattenbad. Serveras som regel kall i sin form, eller uppskuren i skivor (läs mer > Paté). I brist på sådan form kan en formbrödsform användas.
Soppterrin (fr. soupière): Terrin kan också vara en finare stor serveringsskål med handtag. Läs mer > Soppterrin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer
Lergrytor Grytor ¤ Soppterrin Paté