
Degskrapa
(degskrapa, skrapkort, chokladskrapa, kamskrapa, fixkam)

dough scraper

grattoir à pâte

raschietto per pasta

Teigschneider

cortador de masa
Degskrapa (skrapkort = utan handtag) användes till att samla ihop deg vid knådning/rivning av deg och för att dela degen i mindre bitar. Ursprungligen var det bagarens längdmått för att dela degen i lika stora bitar och på degskrapor brukar en centimeterskala finnas. Även hemmabagaren bör ett sådant hjälpmedel. Finns i olika bredder och bör vara av rostfritt stål med handgrepp. Kostar mindre än 100 kr.
Chokladskrapa är i sak detsamma som degskrapa, men bör vara minst lika bred som en pralinform (20 cm). Används till temperering/tablerering av choklad (läs mer > Smälta, temperera choklad), skrapa ren pralinformar (läs mer > Om chokladpraliner) och liknande.
Kamskrapa är ett räfflat skrapkort vanligtvis av hårdplast. Används när man vill göra vackra spiraldekorationer av choklad (läs mer > Om chokladdekorationer). Sådan är svår att hitta i handeln. Däremot kan man köpa en enkel och billig "fixkam" som används vid plattsättning av kakel. Finns hos byggvaruhusen, kostar en 10:a.
Skrapa: Sägs bara "skrapa" brukar en gummiskrapa ("slickepott") avses. Läs mer > Skrapor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Skrapor Om brödbakning matbröd Smälta, temperera choklad Om chokladpraliner Om chokladdekorationer-
Bakredskap:
- Bakbord av marmor
- Bakduk
- Bakpressar
- Spatel, bakspade
- Baksten
- Brödkavel
- Brödpensel, brödborste
- Degskrapa
- Degsporre
- Gallerskärare, brödnagg
- Jäskorgar
- Kruspalett
- Modelleringsvertyg till bak
- Palettkniv, tårtpalett
- Pajdegstyngder
- Stenskiva, baksten
- Spritsverktyg, spritsning
- Tortillapress
- Varmluftspistol