
Kransformar, sockerkaksform
(kransform, sockerkaksform, bundtform, rulltårteplåt)

tube pan, bundt mould

moule gateau des anges

stampo per pan di spagna

Rührkuchenform, Topfkuchenform, Gugelhupfform

molde de bizcocho Angel
Kransform ("sockerkaksform") är en rund form med ett rör i mitten. Röret i mitten ger jämnare genomgräddning än en vanlig form utan mittstång. Används oftast till att baka sockerkaka och kallas därför vanligen "sockerkaksform". Det finns olika varianter i olika storlekar tillverkade i lättmetall eller hårdanoniserad lättmetall (non-stick), mönstrade eller omönstrad. Läs mer > Om mjuka kakor, sockerkakor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Standard sockerkaksform rymmer 1,4 liter.
- Bundtform är en veckad, vriden form (bild överst t.h.). Rymmer 1,4-2,8 L.
- Tube Pan (kransform): Rymmer 6, 9, 12, 16 cups (1.4, 2.2, 2.9, 3.8 L). I USA används ofta en stor hög tube pan med lock, klassisk till Chiffon sockerkaka (bild nere i mitten, se recept > Chiffon-anslag, kaka).
- Gugelhups: Ursprungligen bakades så kallade gugelhups, en ganska torr sockerkaka bakad i stor sockerkaksform (bilder nederst t.v.).
Krans = ring av blommor och/eller blad, särskilt vid begravningar eller som huvudprydnad/hederstecken (lagerkrans).
För att baka sockerkaksbotten används rund flat form, gärna en springform (se dito). För att baka rulltårta används ugnsplåt (läs mer > Långpanna).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03
Läs mer
Bakformar, kakformar ¤ Springformar Om mjuka kakor, sockerkakor Så bakas mjuka kakor, sockerkaka Långpanna, bakplåtar