Stekkastrull

Stekkastrull

(bräseringskastrull, brasserie)

Engelsk översättning

braising pot, heavy-bottomed saucepan

Fransk översättning

braisière, casserole à fond épais, fait-tout

Italiensk översättning

brasare, brasiera, casseruola di brassa

Tysk översättning

Bratentopf, Schmortopf

Spansk översättning

cacerola de fondo grueso

Stekkastrull (fr. braisière) är en stor rund, oval eller fyrkantig kastrull med lock och tjock värmeupptagande botten lämplig för stekning och bräsering av mat. Stekkastrull är en modernare variant av (järn-)gryta. Sägs "gryta" i recept kan man lika gärna använda en stekkastrull. (läs mer > Grytor). En liten stekkastrull benämns såtös (läs mer > Såtös).

  • Braisière (fr. braiser = bräsera) är en stor gryta eller stekkastrull. Kan även avse mörk buljong (läs mer > Mörk buljong), eller en enklare restaurang (sv. brasserie) modell pub eller inn i England. Ursprungligen = bryggeri i Frankrike. 
  • Fait-tout (fr. "kan göra allt") brukar avse grytor eller stekkastruller, men kan också avse en stekpanna med lock. Begreppet används också i andra sammanhang. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

Läs mer

Grytor ¤ Kastruller Såtös Mörk buljong Om grytstekning, grytkokning

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem