Abondance (AOC-ost)
(Fransk hårdost)
Abondance fromage kommer från kommunen Abondance i Savoyen, Frankrike. På 1100-talet upptäckte munkarna i dalen värdet med att producera och sälja denna ost. Osten serverades år 1381 till kardinalerna i Avignon som skulle utse nästa påve. Detta gav osten sitt framtida goda rykten av utsökthet.
- Osttyp: Hårdost av komjölk. AOC-klassad 1990 & 1993.
 - Ursprung: Val d´Abondance, Haut-Savoie, östra Frankrike.
 - Tillverkning: 873 ton år 1998. Se produktionsfilm via länk nedan.
 - Form: Rund, platt ost, cirka 8 cm hög och 4 dm bred. Vikt 6-12 kg.
 - Användning: Naturell med bröd, som dessert efter maten, tärnad i sallader, eller smält i matlagningen.
 - Passande dryck: 
 - Ytskikt: Hård skorpa.
 - Snittyta: Tät.
 - Konsistens: Halvhård, krämig.
 - Smak: Mellanstark med nötig ton.
 - Lagring: Osten tillbringar minst 100 dagar i en källare med temperatur 16°C och luftfuktighet 90% varvid en bakteriekultur bildar en gulbrun skorpa. Osten lagras på råplank av gran vilket bidrar till smaken.
 - Fetthalt: 30%.
 - Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
 - Kommentar: 
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Om hårdostar Så används ost }Externa länkar
Abondance hemsida Film: La fabrication de l´Abondance