
Beaufort (AOC-ost)
(Fransk hårdost)
Beaufort är en fransk ost från Savojen i västra alperna. Den på-minner om Gruyère, men är fetare och tillverkas av opastöriserad komjölk av raserna Tarine och Abondance. Den har en hård naturlig skorpa med kittyta. Osten är stor, 35-75 cm diameter och väger 20-70 kg. Den kännetecknas av sin konkava kant. Aromen är fruktig utan att vara överdrivet stark.
Ursprung: Savoie, östra Frankrike. AOC.
Osttyp: Hårdost av opastöriserad komjölk.
Stor, rund platt ost. Vikt 20-70 kg.
Ytskikt: Blåsvart skorpa.
Snittyta:
Konsistens: Smidig.
Smak: Fyllig med lätt fruktsmak.
Lagring: Upp till två år.
Fetthalt: 30%.
Förvaring:
Kommentar: Brillat-Savarin: "Prince de Gruyeres".
Beaufort är en ort i Savoien, nordöstra Frankrike.
Passar till ostfondue, i pajer och gratänger.
Externa länkar
Beaufort fromage