
Gräddost
(Svensk hårdost)

Rahmkäse
En ost som påtagligt påverkat vår matkultur är Gräddost. Denna feta (60+) mjuka, milda och svagt syrliga ost har nu funnits i Sverige i 55 år. Osten, som formatmässigt har sitt ursprung i en-kilos Hushållsost, såg dagens ljus den 24 september 1952 på mejeriet i Boxholm i Östergötland.
Ursprung: Sverige. Start 1952 av Boxholms mejeri. Tillverkas av flera mejerier, Åseda, Västervik, St Olof.
Osttyp: Grynpipig, cylindrisk eller block/filé, komjölk.
Ytskikt: Plastfilm (skorpfri - kantfri), vax.
Snittyta: Grynpipig, jämn, ljusgul till gul, oregelbundna pipor.
Konsistens: Halvmjuk, jämnt smältbar, skivbar.
Smak: Mild, syrlig.
Lagring: Minst 1 månad.
Fetthalt: 38%.
Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
Kommentar: Svensk gräddost är en hårdost med hög fetthalt och skall inte förväxlas med "gräddostar" i många andra länder (flödeost, cream cheese, fromage à la crème, m.fl.) vilket avser färskost (läs mer > Om färskostar).
Externa länkar
Gräddosthistoria