
Präst ®
(Svensk hårdost, Prästost)
Första gången som Prästost omnämndes var i den stockholmska dagstidningen Dagligt Allehanda 1771. Speciellt intressant är att den där omtalas som ”Smålands- eller så kallad prästost”. Medan ”vanlig” ost gjordes av skummjölk tillverkades prästostarna på 1700-talet för det mesta av oskummad mjölk. Ibland förstärkte man smaken ytterligare med grädde, brännvin, konjak, kummin, kryddnejlikor och kanel.
Ursprung: Sverige, från prästgårdar på 1700-talet.
Osttyp: Grynpipig, cylindrisk hårdost, 12-15 kg, komjölk.
Ytskikt: Vax.
Snittyta: Ljusgul-gul, oregelbundna pipor, rundade finns.
Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, skivbar.
Smak: Stark, aromatisk, fyllig, något besk.
Lagring: Minst fyra månader.
Fetthalt: 31-35%. Lätt: 17%.
Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
Kommentar: Först omnämnd som prästost 1771 i tidningen Dagligt allehanda. Namnet härstammar från att bönderna i gamla tider betalade sitt "tionde" till prästen.