
Hushållsost }
(Svensk hårdost, bondost, lantost)
Hushållsost är av litet format och tillverkas utan komplicerad utrustning för att pressa osten. Den är från början anpassad för att produceras hemma i köket med de hjälpmedel som finns där. Osten kallades ursprungligen för bondost, korgost, kilo-ost eller gårdsost. Från slutet på 1800-talet kallas den för Hushållsost, ett passande namn eftersom det var just i hushållet den tillverkades.
Ursprung: Svensk bond- & gårdsost sedan 1200-talet.
Kallades förr även bondost eller lantost.
Osttyp: Grynpipig, liten cylindrisk, 1-2 kg, komjölk.
Ytskikt: Plastfilm (skorpfri - kantfri).
Snittyta: Grynpipig, jämn, ljusgul-gul, oregelbundna pipor.
Konsistens: Halvmjuk, något elastisk, skivbar.
Smak: Mild, svagt syrlig, aningen söt och besk.
Lagring: Minst en månad.
Fetthalt: 17%, 26%.
Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
Kommentar: "Garanterad Traditionell Specialitet" i EU, dvs en EG-skyddad geografisk ursprungsbeteckning.