
Mineralsalt
(Seltin®)

mineral salt

sel minéral

sale minerale

Mineralsalz

sal mineral
Mineralsalt består av en blandning av olika salter, vanligtvis till 50% av natriumklorid (= vanligt koksalt), till 40% av kaliumklorid och resterande 10% av magnesiumsalt och jod (läs mer > Klorider, nitriter, nitrater & salpeter). Smaken är likartad vanligt salt, men kaliumklorid kan ge viss bitter smak. Seltin är ett registrerat varumärke för ett mineralsalt.
Hälsa: Mineralsalt anses nyttigare än vanligt salt, då kaliumklorid inte har blodtryckshöjande effekt som koksalt, men flitigt användande kan påverka hjärtfunktionen hos individer med nedsatt njurfunktion (läs mer > Kalium).
OBS! Mineralsalt har inte samma konserverande effekt som koksalt och skall inte användas för konservering. Ger ökad risk för botulism vilket kan vara dödligt. Läs mer > Clostridium botulinum.
SÅ ANVÄNDS MINERALSALT
Mineralsalt används mest som bordssalt. Saltet är dyrare än vanligt salt.
Förvaras torrt i rumstemperatur.
Omvandling: 1 msk/15ml = 19 gram. 1 tsk/5ml = 6 gram.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10
Läs mer
Om salt, koksalt Salpeter, nitriter, nitrater Clostridium botulinum Natrium Kalium E508 Kaliumklorid Magnesium E511 Magnesiumklorid Jod