
Majssirap
(majssirap = sirap framställd av majsstärkelse)

maize syrop, corn syrup, glucose syrup (starch syrup) = syrup made from maize, corn starch

sirop de maïs (sirop d´amidon) = sirop à base d´amidon de maïs

sciroppo di mais (sciroppo di amido) = sciroppo di amido di mais

Maissirup (Stärkesirup) = Sirup aus Maisstärke

jarabe de maíz (jarabe de almidón) = jarabe de almidón de maíz
Majssirap tillverkas av majsstärkelse med hjälp av ett enzym ("katalysator") som omvandlas till sockerarter. Det är en stärkelsesirap på samma sätt som glukos- och rissirap och utbytbara mot varandra (läs > Glukossirap). Kallas i USA också för glukossirap. Graden av sötma och viskositet varierar med andel glukos i sirapen. Läs mer > Sirap.
- Omvandling: 1 dl = 140 gram. 100 g = 0,7 dl.
- Smak: Majssirap är inte lika söt som vanlig sirap.
- Alternativ vara: Ljus sirap, glukossirap, rissirap, honung.
- Försäljning: Förekommer inte i svenska butiker.
- Förvaras i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS MAJSSIRAP
Majssirap används som annan sirap eller som glukossirap. Det är den vanligaste sirapen i USA. Förekommer i två varianter - vanlig och majssirap med hög fruktoshalt (HFCS). Vanligt förekommande som sötningsmedel i läsk, godis och glass, eller som förtjocknings- och konserveringsmedel inom industrin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Sirap Glykossirap, stärkelsesirap Rissirap Ljus sirap Honung