
Om sötningsmedel
(sötningsmedel)

sweetening agent

édulcorant

edulcorante

Süsstoff

edulcorante
Sötningsmedel: Det äldsta sötningsmedlet är honung, som samlades in från vildbin redan på "hedenhös" tid. Socker nämns första gången i Sverige 1329, när man till gravölet efter lagman Birger Petersson, heliga Birgittas far, köpte 2 kilo. Socker var länge dyrt, och det ansågs fint att bjuda på sötade maträtter och drycker. Dagens sötningsmedel är huvudsakligen vanligt socker (sackaros) i olika former.
- Honung är ett dyrt sötningsmedel och används därför ganska sällan. Läs mer > Honung.
- Vanligt socker (sakaros) från sockerrör och sockerbeta är numera det vanligaste sötningsmedelet. Men socker eller sockerliknande produkter framställs på många sätt - av majs, ris, kokos, sockerlönnträd, palmer etc. Socker finns också i olika former, som råsocker till exempel farinsocker, flytande vanligen kallat sirap, eller smaksatt som i vaniljsocker. Det finns finmalt socker t.ex. florsocker, grövre som strösocker, ännu grövre som demerarasocker, klumpar som bitsocker och kandisocker. Det kan vara torrt, eller fuktigt som muscovadosocker. Läs mer, se högerkolumnen.
- Sirap är en biprodukt vid framställning av vanligt socker. Används som sötningsmedel främst för bakverk. Läs mer > Sirap.
- Syntetiska sötningsmedel är ett alternativ när man vill undvika vanligt socker. Läs mer > Syntetiska sötningsmedel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Honung Om socker Sirap Syntetiska sötningsmedel Sockerarter, sackarider