
Oxalsyra i mat
Latin: Oxalicum acidum

oxalic acid

acide oxalique

acido ossalico

Oxalsäure

ácido oxálico
Oxalsyra är en stark syra, 3000 gånger starkare än ättiksyra. Syran används industriellt vid framställning av bläck, färgning och tryckning, blekning av mörk ek, för att ta bort rostfläckar och i biodling för kvalsterbekämpning.
Naturlig förekomst: Namnet oxalsyra kommer från det latinska namnet för harsyra (Oxalis acetosella). Förutom i harsyra förekommer låga mängder i spenat, kakao och främst i rabarber. Som sådan betraktas syran inte som giftig.
Hälsa: Ämnet i koncentrerad form är frätande och giftigt. Vid intag irriteras mag- och tarmkanalen. Det reagerar med kalcium i blodet som täpper till i njurens gångar, som vid intag av större mängder kan leda till njursten och njursvikt. Den mängd som finns naturligt i växter påverkar inte friska människor, annat än med sin besk-syrliga smak.
- Smittkälla: Oxalsyra märks främst i vissa sorter rabarber.
- Symptom: Rabarber konsumerad i större mängder kan orsaka övergående kräkningar.
- Förebyggande: Personer med njurproblem rekommenderas att inte äta rabarber.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
-
Matförgiftning:
- Bäst före datum
- Giftig tillagning
- SKADLIGA BAKTERIER
- Bacillus cereus
- Blågröna alger
- Campylobacter
- Clostridium perfringens
- Clostridium botulinum
- Kolibakterier, EHEC
- Listeriabakterier
- Salmonella
- Stafylokocker
- Yersinia
- VIRUS
- Galna kosjukan
- PARASITER I MAT
- Parasiter i vatten
- Parasiter i fisk
- Parasiter i kött
- VÄXTGIFTER I MAT
- Mögelgifter
- Svampgifter
- Växtgift i potatis
- Gifter i frön
- Växtgift i lakritsrot
- Oxalsyra i mat
- Efedrin, synefrin
- Koffeinförgiftning
- Alkoholförgiftning
- MILJÖGIFTER I MAT