
Om chokladtryffel

chocolate truffles

Truffes au chocolat

Tartufi di cioccolato

Schokoladentrüffel

Trufas de chocolate
Chokladtryffel är en liten chokladboll av smält mörk choklad tillsammans med grädde, så kallad ganache (läs mer > Om ganache, chokladkräm). Ibland bara kallad tryffel, vilket inte skall förväxlas med tryffelsvamp. Namnet för att chokladbollarna brukar vara lite knöliga som en tryffelsvamp (läs mer > Om tryfflar). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ TILLREDS CHOKLADTRYFFEL
- Ingredienser: Choklad och grädde. Andelen choklad/grädde måste vara ganska hög (2:1) för att få fast massa som kan rullas till bollar. En mindre mängd smör brukar ingå vilket ger blank yta. Kan smaksättas på allehanda sätt - med socker, flingsalt, honung, vanilj, lakrits, konjak, rom, likör med mera enligt egen smak. Sälta gör att bitter choklad upplevs sötare och syra balanserar sötman.
- Tillredning: Grädde och smör hettas upp och hälls över hackad choklad som får stå i 5 minuter innan smeten rörs om och smaksättare tillsätts.
- Forma: Kall smet formas till bollar och brukar rullas i kakao, socker eller annat för att inte kladda. Ställs kallt innan servering.
- Serveras som godis, gärna till kaffet efter en god middag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-09
Läs mer
Om tryfflar Om ganacheExterna länkar
Film: Soft ganach & firm ganache truffle