
Gudbrandsdalen ®
(Gudbrandsdalsost)
Ursprung: Norge. Skapad i slutet av 1800-talet. Förekommer i olika varianter: Original, Heidal, Misvær.
Osttyp: Mesost av vassle, getmjölk, komjölk och grädde. Skall innehålla minst 1 liter getmjölk per kg färdig ost.
Ytskikt: Skorpfri.
Snittyta: Slät, guldgul. Heidal: Mörkbrun. Misvær: Ljusgul.
Konsistens: Halvhård, skivbar.
Smak: Söt, karamellaktig. Heidal: Kraftig, lätt bränd, syrlig karaktär. Misvær: Extra mild.
Lagring:
Fetthalt: 29%.
Förvaring: 0-4°C. Lång hållbarhet.
Kommentar: Norges populäraste ost. Används som pålägg, gärna på hårt bröd och som smaksättare av mat t.ex. såser.
Externa länkar
Tine Mejeri