Gudbrandsdalen ®

Gudbrandsdalen ®

(Gudbrandsdalsost)

Ursprung: Norge. Skapad i slutet av 1800-talet. Förekommer i olika varianter: Original, Heidal, Misvær.

Osttyp: Mesost av vassle, getmjölk, komjölk och grädde. Skall innehålla minst 1 liter getmjölk per kg färdig ost.

Ytskikt: Skorpfri.

Snittyta: Slät, guldgul. Heidal: Mörkbrun. Misvær: Ljusgul.

Konsistens: Halvhård, skivbar.

Smak: Söt, karamellaktig. Heidal: Kraftig, lätt bränd, syrlig karaktär. Misvær: Extra mild.

Lagring:

Fetthalt: 29%.

Förvaring: 0-4°C. Lång hållbarhet.

Kommentar: Norges populäraste ost. Används som pålägg, gärna på hårt bröd och som smaksättare av mat t.ex. såser.

Externa länkar

Tine Mejeri

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem