
Pepparkakskrydda

spice for gingerbread

épice pour pain d´épice de St. Nicholas

spezie per pan di zenzero

Gewürz für Pfefferkuchen, Lebkuchen

especias para pan de jengibre
Pepparkakskrydda finns att köpa i butik till jul, eller så blandar man själv. Det finns inte peppar i pepparkakor (numera) trots namnet och sålunda inte heller i sådan kryddblandning. I stället är det ingefära som ger kryddstyrka (läs mer > Om pepparkakor). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Hemlagad pepparkaksblandning:
- 2-4 msk mald kanel
- 2 msk mald ingefära
- 1,5 msk hel kryddnejlika som mortlas
- Tillval: 1,5 msk hel kardemumma som mortlas
- Tillval: Lite vaniljpulver
- Andra smaksättare kan vara rivet citrusskal till exempel pomeransskal, eller dito juice till exempel av citron.
Åtgång: Cirka 2 msk blandning till 1 kilo deg (cirka 175 små pepparkakor). Receptet ovan räcker till 3 kilo deg.
Förvara i tättslutande burk. Används till mjuka och hårda pepparkakor, pepparkaksbollar och liknande.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11
Läs mer
Om pepparkakor ¤