
Packham
(Packham = australiskt päron)

Packham pear, Packham´s Triumpf = = Australian pear

Packham = poire australienne

Packham = pera australiana

Packham = australische Birne

Packham = pera australiana
Packham är ett australiskt päron utvecklad av Charles Packham i staden Molong i New South Wales år 1896. Odlingen av päron har upphört, men staden hyllar fortfarande sitt ryktbara päron i olika årliga evenemang. Botaniskt är Packham en sortvariant av Europeiskt päron (läs mer > Päron). Det är en korsning mellan två engelska päron, Williams bon chrétien (Bartlett i USA) och en Uvedale St. Germain.
- Ursprung: Australien 1896.
- Form: Medelstor eller stor, oregelbunden droppform.
- Skal: Blankt ljusgrön med gröna prickar. Gulnar vid mognad.
- Fruktkött: Vitt, mjukt, finkornigt och saftigt.
- Smak: Söt, aromatisk.
- Säsong/försäljning: Höst och vår på södra halvklotet.
- Förvaring: 3-8 dagar i rumstemperatur, flera veckor i kylskåp.
- Användning: Bordsfrukt som passar väl i en fruktsallad och som kan sauteras i smör och farinsocker till en dessert, eller pocheras/lättkokas i vin med kanelstång. Passar väl till ost och nötter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09