
Gråpäron
(gråpäron = klassiskt europeiskt päron)

French butter pear

Beurré gris, Grise bonne = poire européenne classique

pera grigia ? = classica pera europea

Gute Graue, Graue Sommerbutterbirne, Graubirne, Grisbirne = klassische europäische Birne

pera gris ? = pera clásica europea
Gråpäron är en mycket gammal päronsort av arten Europeisk päron (läs mer > Päron). Dess ursprung är okänt, men känd före 1675. Det är ett härdigt träd som tål kalla vintrar och därför ett traditionellt träd i många nordiska trädgårdar. Trädet kan bli mycket gammalt och högt (> 10 m) med bred krona. Det ger frukt först efter 10 år, men därefter rikligt. Blommorna på försommaren är vita och många.
- Ursprung: Troligen Frankrike där den odlats i hundratals år.
- Form: Liten och oansenlig, droppformad. Ibland medelstora och rundare om trädet hålls nere och gallras.
- Skal: Grågröna med hårt grovt och strävt skal.
- Fruktkött: Ljust gulvitt, saftigt, lätt kornig konsistens.
- Smak: Söt och smakrik.
- Säsong: Augusti- oktober. Sällsynt i butik.
- Lagring: Ömtålig sort. Mogen frukt har kort hållbarhet och förlorar i fräschör och smak av lagring.
- Användning: Bordsfrukt. Bör ätas nyplockad.
- Kommentar: Den korta hållbarheten gör det svårt att ta tillvara på all frukt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer
Päron