Matformar

Matformar

(dariolform, geléform, puddingform, glassbomsform, ringform)

Engelsk översättning

dariole moulds

Fransk översättning

moules dariole

Italiensk översättning

stampi da dariole

Tysk översättning

Dariole Formen

Spansk översättning

dariole moldes

Mat i form tillhör mer dåtid än nutid. Patéer, mousser, aladåber, glassbomber och fruktgeléer var vanliga förr. Snabbköket har fått dessa rätter att stryka på foten. För alla dess klassiska rätter krävdes (krävs) speciella formar numera vanligen tillverkade i aluminium, men förr ofta i koppar för att dessa material snabbt reagerar på värme och kyla.

  • Dariolform är en liten rund portionsform med hög, svagt sluttande kant (mugg). Dariol kan också vara rätt tillagad i sådan form. Passar till smårätter och efterrätter.
  • Fantasiformer - fiskliknande form för fiskpaté eller en fruktgelé, hjärtform för romatiskt lagda kockar etc.
  • Gelé- och puddingformar - skålformade kärl som ger vackert mönster åt anrättningen.
  • Glassbombsform - större rund (kupolformad) fryskärl med lock, för att unvika iskristaller vid infrysning.
  • Ringformar - formar som saknar skarvar och är avsedda för savariner, babakakor o.d.
  • Pajformar se > Pajformar
  • Brödformar se > Brödformar, plåtar
  • Bakformar, tårtformar se > Kaformar, tårtformar

Läs mer

Bakformar, kakformar ¤ Brödformar Pajformar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem