
Korianderfrön
(korianderfrön = frökrydda)
Latin: Coriandum sativum

coriander seeds = seed spice

graines de coriandre = épice de graines

semi del coriandolo = spezia di semi

Koriandersamen = Samengewürz

fruta de cilantro = especia de semillas
Koriander är en ettårig ört som kan bli 1 meter hög, vanligtvis dock kortare. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina och Egypten. Fröna används torkad som krydda.
- Smak: Korianderfröna är inte kontroversiella som bladen. De torkade fröna har varma toner av apelsin- och citronskal, är lätt kryddig med en anings kamfer som ger en lätt medicinsk karaktär.
- Alternativ vara: Koriander färska blad, fänkålsfrön.
- Försäljning/säsong: Torkade korianderfrön säljs hel eller mald i handeln.
- Förvaring: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.
Odla: Korianderfrön odlas på samma sätt som odling av blad, men man låter växten gå i blom. Det finns sorter som är avsedda för fröodling, dvs går i blom tidigt. Man sår direkt på friland på våren när jorden rett sig och skördar på hösten. Läs mer: Odla korianderfrön, Odla koriander.
SÅ ANVÄNDS KORIANDERFRÖ
Kryddan passar till, fisk (lax), kött (lamm), färs, grönsaker (tomater och champinjoner), soppor, risrätter, pajer och ägg, samt i ljust matbröd, till (sill-)inläggningar och i efterrätter t.ex. äppelkaka. Fröna kan med fördel rostas och den malda fettfräsas innan användning i matlagningen. Korianderfrön används mycket i Indien och Sydostasien. De används i matlagning som ensam krydda eller i sällskap med andra, t.ex. spiskummin, kanel och ingefära. Ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tabil. I Tyskland används kryddan bl.a. vid marinering av kål.
Läs mer
Koriander - blad Odla koriander Garam masala Odla korianderfrön Curry