
Vinbergssnäcka
(Vinbergssnäcka)
Latin: Helix pomatia, Helix aspersa, Helix lucorum

Edible Snail, Burgundy snail, Roman Snail

escargot de Bourgogne

chiocciola

Weinbergschnecke

caracole
Vinbergssnäcka (Helix pomatia) är en landlevande art i familj storsnäckor. Skalet är brun-gräddvitt, spiralformat rund och kan bli 5 centimeter i diameter. Kroppslängd upp till 10 centimeter och höjd till 5 centimeter. Äter främst växter och kan medför viss skadegörelse, bland annat i vingårdar. Det är Europas största landsnäcka. Ursprungligen från mellersta och södra Europa, men spridd av människan till andra delar av Europa, bland annat till Sverige där den lever vilt i södra och mellersta Sverige. Man hittar den i parker, trädgårdar och öppna skogspartier. Står det "snigel" i recept är det som regel denna snäcka som avses. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Odling: Kommersiell odling av vinbergssnäckor förekommer i Frankrike, Tyskland och Schweiz och i mindre skala i andra länder. Säljs vanligtvis konserverad. Vilda snäckor bör inte ätas av miljö- och hälsoskäl.
Vinbergssnäcka och andra landbaserade snäckor är inget man lättvindigt plockar i trädgården och kokar till middag. De måste först renas på slem och annat, en komplicerad process som tar flera dagar. I stället köper man färdigkokta konserverade på burk som enkelt kan tillagas. Förekommer i välsorterade butiker. Även rengjorda skal kan köpas separat. Se recept > Escargots de bourgogne.
SÅ ANVÄNDS VINBERGSSNÄCKA
Det är denna snäcka som vi i Sverige brukar äta som "sniglar", då inköpt konserverad i burk. I Sydeuropa är de mycket populära som föda, medan vi i Sverige är mer kräsmagade. Snäckan äts vanligen gratinerad i vitlökssmör. De kan också användas i soppor, sallader och på andra sätt. Gratinerade vinbergssnäckor (Escargots ā l´ail) är något som fransosen bjuder på till sina bästa vänner, eller äter på juldagen. Läs mer > Snäckor, sniglar.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02
Läs mer
Snäckor, sniglarExterna länkar
Film: Escargots - Snails In Garlic Butter Film: Escargot with Chef Ludo Lefebvre Film: Escargots ā l´ail, vitlökssniglar