
Rött ris
(Så tillagas rött ris)

red rice

riz rouge

riso rosso

roter Reis

arroz rojo
Rött ris är ett fullkornsris som innehåller färgämnet antocyanin i kliskiktet (läs mer Sädeskornets anatomi). Det finns olika sortvarianter av både asiatiskt och afrikanskt ris, oftast långkornigt. Läs mer > Fullkornsris.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
Fullkornsris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~2,6 dl kokt. 1 dl kokt ris ~0,4 dl okokt. - Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger 2,6 dl kokt ris (~250 gram, ~350 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
- Karaktär: Halvfast, lätt klibbigt.
- Smak: Mustig smak, lätt nötaktig.
- Alternativ vara: Annat fullkornsris eller vanligt matris.
- Försäljning: Förekommer till och från i vanliga butiker, ibland i mixer med annat ris och andra sädesslag. Säljs mest som ekologisk vara.
- Jämförpris: Lågt pris som tillbehörsvara. Riset ökar i vikt med cirka 2½ gånger vilket ger tillagat pris = 40% av butikspris (läs mer > Om prisjämförelser). Ekologiskt rött ris runt 50% dyrare än vanligt ekologiskt fullkornsris (tillagat pris 20-35 kr/kg år 2016).
Hälsa: Rött ris är liksom annat fullkornsris fiber-, vitamin- och mineralrikt och anses nyttigare än vanligt vitt polerat ris. Det innehåller mer eller mindre mängd ohälsosam arsenik (läs mer > Om ris).
SÅ ANVÄNDS RÖTT RIS
Rött ris används som matris på samma sätt som annat ris. Passar som tillbehör eller som grund i en sallad. Används gärna i asiatiska länder som Indonesien till desserter. Tillagat fullkornsris är inte klibbigt och fungerar därför inte till asiatisk mat typ sushi. Tillagningstiden för fullkornsris är längre (40-45 minuter) än för polerat vitt ris (cirka 20 minuter). Se anvisning på förpackning. Läs mer > Så tillagas ris.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07
Läs mer
Fullkornsris Om ris Så tillagas ris Sädeskornets anatomi