
Druvsocker
(druvsocker = glukos)

grape sugar = glucose

sucre de raisin = glucose

zucchero d´uva = glucosio

Traubenzucker = Glukose

azúcar de uva = glucosa
Druvsocker (glukos, dextros) är en vanlig sockerart i naturen som förekommer i blod och växtsafter. Den mat vi äter omvandlas till glukos och transporteras ut till cellerna via blodet (läs mer > Blodsocker och insulin). I förening med andra sockerarter ingår druvsocker i sackaros (vanligt socker), maltos (maltsocker) och i laktos (mjölksocker). Det är också en byggsten i de sammansatta sockerarterna stärkelse och cellulosa, som är växtvärldens lagringsform för glukos, samt i glykogen som är djurvärldens lagringsform. Glukos kan kristalliseras till vitt pulver och pressas till tärningar, vilket i handeln vanligen benämns druvsocker.
- Vikt/omvandling: 1 dl pulver = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
- Smak: Kraftigt sött, men något mindre än hos sackaros (vanligt socker). Glykossirap är inte lika söt som vanlig sirap. När glukos löser sig i munnens saliv åtgår energi vilket kan ge en förnimmelse av kyla i munnen.
- Alternativ vara: Fruktsocker, honung eller vanligt socker för smaksättning.
- Försäljning/säsong: Druvsocker säljs i pulverform eller som små tärningar. Förekommer även som glukossirap, se nedan.
- Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.
Glykossirap (stärkelsesirap) är en blandning av olika sockerarter främst glukos och maltos. Glykossirap hämmar kristallisering. När den t.ex. används i glass får glassen en krämig och mjuk konsistens. På samma sätt motverkar glykossirapen att gräddkola kristalliserar och blir grynig. Läs mer > Glykossirap, stärkelsesirap.
Invertsocker är en blandning av glukos och fruktos, som erhålls vid hydrolys (vattenbearbetning) av vanligt socker. Invertsocker har bättre sötande förmåga än rörsocker och har därför stor användning som sötningsmedel inom livsmedelsindustrin. Läs mer > Invertsocker.
Hälsa/näring: Druvsocker tas mycket snabbt upp av kroppen. GI-värde = 100, vilket är basen för GI med vilket alla andra varor jämförs. Läs mer > GI-glykemiskt index.
SÅ ANVÄNDS DRUVSOCKER
Druvsocker används som sötningsmedel och som snabb energigivare. Glykossirap används framför allt till glass och sockerkonfektyrer för att undvika kristallisering men även i bakverk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Läs mer
Sockerarter, sackarider Blodsocker och insulin GI-glykemiskt index Om socker Glykossirap, stärkelsesirap Invertsocker