Rissirap

Rissirap

(rissirap, rishonung = sirap framställt av risstärkelse)

Engelsk översättning

rice syrup = syrup made from rice starch

Fransk översättning

sirop de riz = sirop à base d´amidon de riz

Italiensk översättning

sciroppo di riso = sciroppo di amido di riso

Tysk översättning

Reissirup = Sirup aus Reisstärke

Spansk översättning

jarabe de arroz = jarabe de almidón de arroz

Rissirap är på samma sätt som glukos- och majssirap en stärkelsesirap (läs mer > Glukossirap, stärkelsesirap). Tillverkas på motsvarande sätt och är utbytbara mot varandra. Stärkelsen bryts ner till sockerarter med hjälp av enzymer ("katalisatorer"). Det finns brun (klassisk) och ljus rissirap. Kallas ibland rishonung. Läs mer > Sirap. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Klassisk brun rissirap: Vid framställning av klassisk rissirap tillsätts en mindre mängd groddad korn (kornmalt) till råris som kokas. Maltkornen sätter igång omvandlingsprocessen till sockerarter. Lösningen silas och spadet kokas sedan ner till sirapskonsistens. Denna sirap har hög halt maltos och låga andelar glukos och fruktos. Färgen är mörkbrun. GI-värdet är 98 vilket är betydligt högre än socker som har GI 65. Läs mer > GI-glykemiskt index.

  • Omvandling: 1 dl = 140 gram. 100 g = 0,7 dl.
  • Smak: Rissirap är inte lika söt som vanligt socker.
  • Alternativ vara: Glukossirap, majssirap, ljus sirap, honung.
  • Försäljning: Förekommer i s.k. hälsokostbutiker och i asiatiska butiker.
  • Förvaras i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

SÅ ANVÄNDS RISSIRAP

Rissirap används på liknande sätt som annan sirap. Kakor med rissirap blir lite hårdare. Förekommer bland annat som sötnngsmedel i asiatiska drycker, ljust öl och i rismjölk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Sirap Glykossirap, stärkelsesirap Majssirap GI-glykemiskt index Ljus sirap Honung Lönnsirap

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem