
Rocamadour
(Rocamadour = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Rocamadour = French goat cheese, AOC-classified

Rocamadour, cabécou de Rocamadour = fromage de chèvre, classé AOC

Rocamadour = formaggio di capra francese, classificato AOC

Rocamadour = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Rocamadour = queso de cabra francés, clasificado AOC
Rocamadour är en mjuk getost med anor från mitten av 1400-talet i den lilla pilgrimsorten med samma namn. Osten lär ha kunnat fungera som betalningsmedel för skatt. Har även kallats Cabécou de Rocamadour (cabra = get på occitanska (lenga d´oc) som är ett sydfranskt språk närbesläktat med katalanska).
- Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
- Ursprung: Rocamadour, Midi-Pyrénées, Frankrike. AOC 1995.
- Tillverkning: Totalt cirka 1100 ton per år, 30 miljoner ostar, varav en tredjedel gårdsproducerad.
- Form: Rund-platt puck cirka 6 cm i diameter och 1,6 cm hög. Vikt 35 gram per styck.
- Användning: Den kan ätas i sallad, värmd på toast (chevre chaud), eller ensam med rött vin och bröd.
- Passande dryck: Lokalt rött vin.
- Ytskikt: Vitt, lätt fuktigt naturligt mögelskikt.
- Snittyta: Naturlig, sammetslen skorpa.
- Konsistens: Krämig.
- Smak: Mild nötsmak. Kan variera något mellan gårdarna.
- Lagring: Mognadslagring 6-7 12-15 dagar.
- Fetthalt: Minst 18%.
- Förvaring: 6 till 10°C. Ta ut osten minst en timme i rumstemperatur före konsumtion.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer
Om getost, fårost Franska mjuka getostar, fårostar Franska AOC-ostarExterna länkar
Hemsida Rocamadour Film: Tillverkning Rocamadour