
Rosésallat
(rosésallat, rossinisallat, rossisallat)
Latin: Cichorium intybus var. foliosum

chicory herts, italian chicory

radicchio, chicorée rouge

radicchio, palla rossa, radicchio rosso di Chioggia, radicchio di Treviso, trivisano

Radicchio, roter Chicorée Salat, Rosetten zichorie

radicchio, achicoria roja
Rosésallat (vanligen radicchio rosso di Chioggia) är en sortvariant av arten cikoria (läs mer > Cikoriasallater). Sallaten har små, knytnävsstora hårt knutna huvuden av röd-vita blad innanför en mängd lösare gröna blad. Liksom andra cikorior är smaken besk, bitter. Se film, klicka på "Charles" under bilden ovan.
- Vikt i butik: Normalt omkring 135 gram (100-200g), men kan väga upp till 1 kilo.
- Smak: Smaken är tydligt besk.
- Alternativ vara: Annan cikoriasallat till exempel castelfranco, treviso, frissée eller escaroll.
- Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Lång hållbarhet, flera veckor.
Odla: Sås på sommaren. Vårsådd utvecklar blomställning och lösa bladhuvuden. Rosésallat vill ha det lite varmt och gott under groddning. I gengäld är den frosttålig på hösten och kan ibland övervintra på friland. Det finns minisorter som kan odlas året om i kruka inomhus till exempel Firestorm. Läs mer > Odla cikoriasallat.
SÅ ANVÄNDS ROSÉSALLAT
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.
Rosésallat passar bäst att blandas med andra sallater eller att lättstekas i matfett för att mildra beskan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Cikoriasallater Om sallat Odla cikoriasallatExterna länkar
Film: How to cook palla rosso Film: How to Cook Radicchio Film: Radicchio di Treviso Film: Radicchio di Chioggia